שאלתם אותו כבר אלף שאלות והוא עונה רק "כן" או "בסדר", הוא לא משתף פעולה עם שיחות ארוכות ואין לכם מושג איך עבר היום שלו בגן. דיבוב הילד הוא מיומנות נרכשת שבה גם ההורים צריכים להבין כיצד להתנהל ולעודד את הילד להשתתף בשיחות. הנה מספר דרכים לעשות זאת.
כשהילד נמצא בגן או בבית הספר, אתם לא באמת יודעים איך עובר עליו היום. הגננת תספר איך הוא צייר בהתלהבות והמורה תפרגן על התנהגות חברית, אבל זה לא תמיד חושף את איך שהוא באמת מרגיש או מספק תמונה מלאה. אז מה עושים? שואלים את הילד כמובן. אלא שהוא, הוא לא דברן גדול וברוב הזמן אומר את המינימום האפשרי. אז איך באמת אפשר לדובב אותו?
שואלים שאלות פתוחות בתור התחלה
קודם כל, חשוב שתסגלו לעצמכם כישורי שיחה מעט שונים. נסחו לעצמכם בראש שאלות שהתשובה עליהן היא לא "כן" או "לא", אלא פתוחה, כזו שתחייב ביותר מילים. כמו למשל: "מה היה לך הכי כיף היום בבית הספר?" רוב הסיכויים שילדכם לא ימסוך תשובה גנרית כמו "שיעור חשבון", אלא יפרט קצת יותר. מכאן שווה להתחיל שיחה שבה אתם לא מראיינים אותו ("מה היה בשיעור? איך הייתה המורה? היו הרבה תלמידים היום?" וכו'), אלא מנהלים דיאלוג. הוא סיפר לכם מה היה כיף וכעת תורכם. שתפו אותו ותנו לו דוגמה אישית. ספרו משהו אמיתי מהיום שלכם ונסו לראות אם הוא משתף פעולה. זה לא יקרה מהיום הראשון ולכן אם תתמידו, תצליחו לפתח למידה והפנמה.
איך לדובב ילד לדבר על דברים קשים או מאכזבים
כדי להבין אם ילדכם חווה משהו, או שאתם רוצים לוודא שהוא מקבל חוויה לימודית וחברתית תקינה, נסו לשאול שאלות הפוכות כמו "איזה רגע היום לא אהבת בגן?" "מה למדת היום בשיעור שפה?" הגישה הזו תגרום לילד לדבר על דברים ספציפיים והיא מראה על הרבה התעניינות מצידנו, אך גם מסוגלת לחשוף את האמת מאחורי היום שהיה.
גורמים לילדכם ליזום שיחות
הדיאלוג שלכם עם הילד הוא לא התמסרות בכדור. זה לא מצב של שאלה-תשובה. הוא מצב של שיח הדדי וזורם ולשם בדיוק אתם צריכים לכוון. המטרה להפוך אותו לאיש שיחה, לגרום לו להתבטא. שתפו אותו בדברים מעצבנים או מצחיקים שקרו לכם היום, משהו מפתיע ואפילו סרט או פרסומת שראיתם.
הזמינו את ילדכם לנחש מה הכי אהבתם ללמוד בבית הספר או לעשות בגן, זה מספק רקע על אמא ואבא וגם מקור לשיחה מעניינת. ככל שתדבקו בעקרונות האלה, תוכלו לראות איך השיחה מתחילה להגיע ממנו מבלי שתצטרכו לעשות דבר. זה השלב שבו חשוב לא לדחות את הילד ("לא עכשיו, אמא עסוקה!") אלא להקשיב לו ולעודד אותו ברגעים שבהם הוא כן רוצה ומוכן להיפתח. אם אינכם מסוגלים להאריך בשיחה כרגע, הגדירו לו מתי כן: "בערב נהיה שנינו יחד ונוכל לדבר על כל מה שקרה השבוע". זו הכנה לזמן איכות ובה הילד מבין שהולכת להתבצע שיחה. זה מעביר מסר של שיחה כמשהו לצפות לו, כרגע מהנה שבו שני הצדדים יספרו משהו מעניין וגם יקשיבו.