זה לא מקרה שמחירי הנדל"ן בישראל מרקיעי שחקים, הרי כל פרויקט נדלני דורש המון מחשבה, תכנון ועבודה. נוסף על ההיבט התכנוני והעיצובי יש לשים לב גם להנחיות השונות הכלולות בנוהל מבא"ת. הצוות המקצועי של טל אדוט אדריכלית ומעצבת פנים מסביר לכם מהו נוהל מבאת ולמה צריך לשים לב במיוחד.
מה זה בכלל נוהל מבאת?
מבא"ת הם ראשי התיבות של מבנה אחיד לתכנית, כאשר נוהל מבא"ת הוא נוהל מחייב להגשת תכניות מפורטות לבנייה. זהו נוהל מחייב שיצא בחוזר מנכ"ל 8/2005 מאפריל 2006, ומטרתו יצירת שפה תכנונית אחידה.
כאשר מגישים תכניות לבנייה באופן לא מסודר עלול להיווצר חוסר תיאום וסחבת, ועל ידי יצירת נוהל אחיד ניתן לשפר את התכנון, הן ברמה הארצית והן ברמה המקומית. כחלק מפיתוח נוהל מבא"ת הוקם גם מנהל תכנון מבאת, זוהי יחידה הפועלת תחת מנהל התכנון של משרד האוצר, ותפקידה לאכוף את השימוש בנוהל מבא"ת. בנוסף, מסייעת היחידה למגישי תוכניות, ומספקת ניתוב והכוונה לציבור בתהליך הגשת תוכניות בנייה.
סימון ייעודי קרקע
על התשריט יש לסמן גם את ייעודי הקרקע, כאשר מבא"ת יעודי קרקע מגדיר כיצד יש לסמן את את הייעודים השונים. הסימון על התשריט מתבצע על פי קוד צבעוני שמזהה את הייעודים – כך לדוגמה שטחים הצבועים אדום מסמנים כי בשטח המסומן יהיה ניתן לפתח דרך. כדי לסמן ולערוך את התשריט יש לבצע מדידות בשטח, ובסופו של דבר לתוכנית המוגשת צריכה להתווסף הצהרת מודד נוהל מבאת – הצהרה של המודד שמהווה נספח להוראת התכנית.
הגשת תכניות באופן מקוון
מאז שנת 2007 חלה חובה להגיש תכניות באופן מקוון. באמצעות מבא"ת איתור תכניות ניתן לאתר תכניות וישויות תכנוניות באתר. באתר משרד האוצר, תחת לשונית מנהל התכנון תוכלו לבצע חיפוש מסודר. הגשת תכנית מפורטת על פי נוהל מבאת היא עניין לא פשוט, והיא רק חלק קטן מכלל האישורים והתכניות שצריך להשיג במסגרת תכנון ובניית בית.
כדי לקצר את התהליך ולעבור אותו בשלום חשוב להכיר את כל תהליך האישורים המורכב, ואת העבודה מול המערכת המקוונת. אם אתם רוצים ללכת על בטוח, כדאי שתעזרו במשרד אדריכלות, שיסייע לכם לעשות את זה בצורה הטובה ביותר.