רשלנות רפואית בהריון הינו מחדל שכיח יחסית בישראל כיוון שממוצע הילדים כאן למשפחה הוא מהגבוהים בעולם המערבי (2.3 ילדים בממוצע למשפחה). יחד עם הילודה הגבוהה מתרחשים מקרים בהם הייתה רשלנות בלידה או רשלנות בהריון. מקרים שאכן ניתן להגדיר כרשלנות רפואית בלידה ורשלנות רפואית בהריון הם מומים המתפתחים אצל עוברים, תסמונת דאון או פיגור שכלי, תוצאות בדיקת אולטרסאונד שלא נותחו כהלכה על ידי הצוות הרפואי, מעקב הריון לקוי ועוד. בסיסן של תביעות אלה נובע מכך שאוליי הצוות הרפואי היה יכול לאבחן את המחלות או המומים אצל העוברים עוד בשלב מוקדם ולעצור את ההריון כדי למנוע את הסבל עבור הנולד והוריו למשך שארית חייהם.
סיבה ראשונה לבדוק רשלנות רפואית בהריון
נשים הרות הנמצאות בקבוצת סיכון נמצאות במצב של "הריון בסיכון". נשים המוגדרות ככאלה בדרך כלל אלה נשים מבוגרות, נשים שחוו הפלה אחת או יותר בעבר, נשים שילדו בניתוחים קיסריים ועוד. הרופא המטפל באישה שנמצאת בהריון בסיכון חייב לטפל בה בצורה מוקפדת יותר ולוודא שהמטופלת עוברת בדיקות מתאימות נוספות כדי לשלול בכל דרך אפשרית רשלנות רפואית. כל סיכון לחיי העובר או לחיי האם מחייב את הרופא המטפל לבחון על כל סוגיו ולהמליץ על הפסקת הריון במידת הצורך.
סיבה שנייה לבדיקת רשלנות רפואית בהריון
תסמונת דאון מגדילה את הסיכון לחלות באלצהיימר, מקצרת את תוחלת החיים וכמעט מחצית מהילדים שנולדים איתה לא מגיעים לגיל 5 שנים. את המחלה ניתן לזהות כבר בשלב מוקדם יחסית בהריון בבדיקת מי שפיר. ניתוח שגוי או אי ביצוע הבדיקה לאישה המוגדרת בקבוצת הסיכון הזו – זו עילה להגשת תביעה על רשלנות רפואית.
סיבה שלישית לבדוק רשלנות רפואית בהריון
אי מתן טיפול הולם ואי חיסון האם כנגד מחלות כמו דלקת קרום המוח או אדמת יכולים לגרום לכך שהילד יוולד עם פיגור שכלי. סיבה נוספת לכך יכולה להיות תורשתית וניתן לזהות זאת במהלך ההריון בבדיקות גנטיות. ילד שנולד עם פיגור שכלי יסבול מהתפתחות לקויה שתשפיעה על מיומנויותיו החברתיות, הקונגטיביות, השכליות, המוטוריות וכו'.
סיבה רביעית לבדיקת רשלנות רפואית בהריון
שיתוק מוחין מהווה את הסבירות לפיצויים הגבוהים ביותר בתביעת רשלנות רפואית בהריון ורשלנות רפואית בלידה כיוון שתינוק הסובל משיתוק מוחין בדרך כלל סובל מהליקוי בעקבות סיבוכים בלידה, סיבוכים טרום הלידה או בגלל טיפול לקוי של הצוות הרפואי מיד לאחר הלידה. שיתוק מוחין עלול להוביל להמון מחלות ובעיות אצל הנולד כגון בעיות שמיעה, בעיות תנועה, כשלים במערכת העצבים, קושי בהליכה ועוד. גם בעיות התנהגות ובעיות פסיכולוגיות עלולות להתרחש בעקבות כך וזו הילה לתביעה שכמעט בכל המקרים נפסקת לטובת האם או הנולד ואכן מוגדרת כרשלנות רפואית.